Elérkeztünk egy látványos szakaszhoz, mégpedig a készház LEGO-szerű összeállításához. Erre a Haas 2 napot szánt, így a fogadószint elkészülte után 48 órával szerkezetkész állapotig jut el az épület.

Természetesen ahhoz, hogy ezt profi módon meg lehessen valósítani, először le kellett gyártani a falpaneleket.

 

Kivitelezés 1. nap:

A kivitelezés napján reggel 7kor megérkezett a cég két kamionnal és egy daruval, majd miután átvették a helyszínt elkezdődött a nagy LEGO-zás.

Amint azt már korábban említettem, teljes szoba méretű falpaneleket gyártanak, ugyanis minél több elemből történik a helyszíni szerelés, annál több a hibázási lehetőség kivitelezés során, annál pontatlanabbul épül meg a ház. (Ez óriási előny a téglával falazott és helyszínen apró darabokból összeszerelt könnyűszerkezetes épületekkel szemben.)

 

Persze a pontosság már a tervezésnél fontos volt, így nekem, mint tervezőnek nem volt elég a szokásos cm pontossággal beméretezni a terveket, plusz egy tizedes jegyet fel kellett tüntetni a rajokon, mert a gyártásnál már a mm-eknek is nagy jelentőségük van.

 

Érdekes volt látni, hogy a falpanelek úgy érkeznek a helyszínre, hogy benne vannak a külső nyílászárók könyöklővel, párkánnyal. A nedves helyiség falpaneljei belül nedvességálló, zöld színű gipszkarton burkolattal vannak ellátva. A falpanelekben előre el vannak helyezve a villamos és gépészeti csövek helye.

  

 

Az első lépés a falak kitűzése (a fotón látható piros vonallal) és az ékekkel történő szintezés volt, amelyet a már korábban elkészített bitumenes vízszigetelésen végeztek el.

Azokra a felületekre, ahol a falpanelek a korábban megépített támfalhoz közvetlenül kapcsolódnak, oda egy fa gerendát rögzítettek, amelyhez már könnyedén csatlakoztatható a falpanel.

 

Az előre legyártott  falpanelek hosszúságának határt csak a kamionok hosszúsága szabott (a kamionok hosszát pedig a helyszínre vezető út szélessége, kanyarjai is befolyásolhatják), így a majd’ 13 m hosszú épület földszinti, bejárati falát 2 elemből kellett összeállítani.  

Oldalirányban egymáshoz, míg alulról az aljzatbetonhoz rögzítették a falpaneleket. 

Még délelőtt 10 óra sem volt, amikor az alsó szinten már álltak a külső falak.

Jöhettek a belső falak és az oszlopok. Utóbbiak már előre hozzá lettek hegesztve a födémet középen tartó acélgerendához, így ezt a vázat is egy elemként be lehetett emelni.

  

Ezzel tulajdonképpen elkészült az alsó szint, és még csak az első nap déli harangszójához közeledtünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhazteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1003070246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása