Az előző bejegyzésekben átbeszéltük a nyugaton, így Ausztriában is népszerű típusházak, és a hazánkban elterjedtebb egyedi tervezésű házak előnyeit, hátrányait.

Korábbi ígéretemhez híven most a bemutatok egy olyan megoldást, ami - az építtető számára - ideálisan ötvözi a kettőt, ráadásul mindezt az igen jól hangzó, ingyenes tervezéssel.

 

Nézzük meg, hogy valóban ingyenes-e, vagy azért később valahol behajtják ezt az összeget!

 
Az egyedi tervek és a típustervek alapján készülő készházak összehasonlítását azért végeztem el, mert a blog témájául szolgáló kámi ház ötvözi a két megoldást, hiszen az a német HAAS cég építi, aki nyugaton típusházak százait húzza ugyan fel évente, Magyarországon mégis bevállalta, hogy egyedi tervek alapján, egyedi elemekből legyártva (is) épít házakat.

 

Korábban már említettem, hogy a szokásokkal ellentétben nem az építtető, hanem a kivitelező cég keresett fel. Mivel a telefonos megkeresés után már kicsit utánajártam a burgerlandi gyártóüzemmel is rendelkező cégnek, felkészültem rá, hogy a feladatom a típusterv „magyarosítására” és építéshatóságnál történő engedélyeztetésre korlátozódik. Meg is lepődtem a személyes találkozón, amikor a HAAS amúgy magyar származású képviselője elmondta, hogy az építtető viszonylag konkrét, egyedi elképzelésit kell engedélyezési terv szintjén megterveznem és természetesen engedélyeztetnem.

 

Ekkor elkértem az építtető adatait, hogy elküldjem neki az árajánlatomat, de a cég képviselője azt mondta, hogy az én áram csak számukra fontos, mert ezt nem az építtető fizeti, ugyanis a magyar piac igényeihez igazodva itthon ugyanannyiért vállalják be az egyedileg tervezett házak kivitelezését, mintha az ő típusházaik közül választana a magyar építtető, ráadásul külön tervezési díjat nem számolnak fel.

 

Ekkor kicsit megijedtem, hogy az én munkám ki lesz-e fizetve, de szerencsére azóta már túl is vagyunk rajta, sőt már el is költöttem. De visszatérve, a lényeg az, hogy egy meghatározott alapterületű, szintszámú, meghatározott fűtésű ház „X” Ft-ba kerül akkor is, ha az ő típusházaik közül választod ki, és „X” Ft-ba kerül akkor is, ha ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkező, de teljesen más elrendezésű, tájolású, és külső megjelenésű – tehát teljesen egyedi - házat terveztetsz velük.

Tehát ha készházat akarsz magadnak, akkor még véletlenül se terveztesd meg előre egy „külsős” tervezővel, még velem se, hiszen ha terv nélkül keresed fel ezt a céget, akkor ingyen hozzájuthatsz az egyedileg tervezett és engedélyeztetett (!) álomházad terveihez. Ha szerencsém van, akkor azzal is engem bíznak meg és akkor mindketten jól járunk :).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhazteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr42787599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trombó 2011.07.19. 19:39:00

Ukrajnában ezt megoldották. Volt szerencsém egy magyarok lakta faluban (Mátyfalva)az egyik ismerősömnek tervezni. Ott úgy indul a dolog, hogy az ifjú párok ingyen kapnak telket a helyi önkormányzattól, bár közmű nem nagyon van. A villanyellátás az egyedüli. A vizet fúrt kutakkal biztosítják. Az önkormányzat rendelkezik 3 féle családi ház tervvel, amik közül a pár ingyen választhat, azt amelyik a szívéhez közelebb áll. Ez semmibe nem kerül nekik. Csak akkor kerül kb.: 100 e FT-nak megfelelő grivnyába nekik, ha mást akarnak. (Egyébként ekkora pénzmennyiséget ott már dollárban fizetik ki.) Az én ismerősöm is ezt az utat választotta, mindemellett a tervet le kellett fordíttatnia. Persze ott nincs illeték, és külön-illeték, nincs szakhatóságra várogatás, közműegyeztetés, stb..., de egy viszonylag szegény fiatal pár el tud kezdeni építkezni hitel nélkül. És közben nem arra kell figyelniük, hogy a hulladék tervlapon szereplő 100 kg fahulladékkal mit kezdjen. Ott még ez nem "veszélyes hulladék", egyszerűen eltüzelik, mert meleget ad. És nem kell fizetniük a felelős műszaki vezetőnek (bár elkelne), mert a határ melletti fiatalok 14 éves koruktól Mon. építkezéseken dolgoznak feketén. Így gyakorlatilag többet tudnak az épületekről, mint egyik-másik frissen diplomázott magyar építész. De nem jön ki az építésfelügyelettől 2 ember ellenőrizni, hogy az építési naplóban minden sorba írtak-e, mert különben saját zsebre megbüntetnek, egy "ejnye-bejnye erről nem szólunk senkinek és elállok a feljelentéstől" mellett. Egyszóval lehet a tőlünk nyugatra lévő osztrák, és tőlünk keletre lévő ukrán, az építkezni vágyók más feltételekkel állhatnak neki az építkezésnek, mint nálunk. Ha csak egy magyarországi engedélyterv előírásoknak megfelelő dokumentációját nézem, rengeteget megspórolhatnánk a felesleges papírok és erőforrások ésszerűbb felhasználásán.
!!!A fent említett ukrán mintát nem követendő példaként írtam le!!!

Tesztelő1 2011.07.22. 11:46:31

Köszönjök!
No comment! :)
süti beállítások módosítása