A 3. bejegyzésben átbeszéltük a megbízást, és egy nagyobb kitérővel végre eljutottunk a következő fázishoz, a tervezési folyamathoz.

Tervezési feladat:

 

A fotókon látható meglévő irodaépület mellé kell tervezni egy új, kétszintes épületet, amelynek földszintjén – félig a földben elhelyezve – egy üzlethelyiség, emeletén pedig két irodaegység létesül. Helyszín: Vas megye, Kám (Meindl Cipőüzem)

 

  

Az előzetes egyeztetések során megkaptam a tulajdonos elképzeléseit ábrázoló skicceket (vázlatos rajzot), amelyeken a földszinti és emeleti alaprajz szerepelt. Ezek alapján a földszintre egy gépészeti helyiség és egy tágas üzlethelyiség kerül, amely egy ajtóval közvetlenül összekapcsolódik a meglévő irodaépülethez. Az emeleten két különbejáratú, külön mosdóval ellátott irodaegység lesz, egy-egy tágasabb tárgyalóval és melegítőkonyha-pulttal.

 

Az új épületnek megjelenésében illeszkednie kell a meglévőhöz, annak tégla formájával, alacsony hajlásszögű tetőszerkezetével és anyaghasználatával. Minderre az építtetőnek konkrét elképzelése volt, így a tervezői szabadság nem igazán érvényesült, de első készházas tervezésem lévén, ez nem is zavart.

 

Készház szerkezetek:

 

A megbízó számára elsődleges szempont a hibátlan kivitelezés és a gyors használatbavétel volt, ezért a már említett német Haas könnyűszerkezetes készház rendszert választotta. Ehhez a rendszerhez természetesen nekem is igazodnom kellett (falvastagságok, szerkezeti méretek stb.), ezért egy típustervet adtak segítségként:

http://haas-keszhaz.hu/haas-keszhazak/tipustervek/la-grande-roma/

 

A típustervhez kaptam részletes szerkezeti leírásokat, amely alapján alaposabban megismerhettem a falak, födém és tető rétegrendjeit.

 

Falak: érdemes kiemelni, hogy min. 8/20cm-es faváz biztosítja a szerkezet stabilitását, továbbá, hogy a vékony falakhoz képest igen komoly a hőszigetelés vastagsága:

 

  

A falban az oszlopok között 20 cm szálas hőszigetelés található és ez kívülről még kap plusz 10 cm keményebb (EPS) polisztirol homlokzati hőszigetelést. Ez a 30 cm hőszigetelés kimagaslóan jó, eléri a passzívházak* energiaszükségletét: U=0.14W/m2 

 

*Passzívház: olyan "agyonhőszigetelt" épület, amelynek energiaszükséglete minimális,

ezzel kiemelkedően energiatakarékos és környezetbarát használatot biztosít:  U<0.15W/m2 

Természetesen a vastag hőszigetelés nem elegendő, hiszen jól tervezett tömeg, optimális tájolás, jó gépészet (fűtés és szellőztető rendszer) és hangszigetelt nyílászárók is szükségesek, de a min. 20-25 cm hőszigetelés alapkövetelmény.

 

Födém: a födémben is a már említett erős, tömör 8/20cm illetve 10/20 cm keresztmetszetű fagerendák találhatók. Ezek között és felett vastag hő-, és hangszigetelés helyezkedik el, amire szükség is lesz az emeleti iroda dolgozóinak a földszinti üzlet miatt. 

Mivel a készházas födém a téglaházak nehéz (vas)beton födémjéhez képest nagyon könnyű szerkezet, ezért alátámasztásuk karcsú oszlopokkal megoldhatók, ráadásul a belső vékonyabb válaszfalak is terhelhetők, így alaprajzilag nincsenek tervezői kötöttségek, nem kell modulméretekhez igazodni, ami természetesen megkönnyíti a dolgomat. Ráadásul a karcsú szerkezeteknek köszönhetően nagyobb a hasznos alapterület.

Tető: azt tudtam, hogy egyes készházas cégek a tetőszerkezetet kizárólag rácsos-tartó elemekkel oldják meg. Ezt most felesleges részleteznem, a lényege annyi, hogy a tető hajlásszögét megadó fa gerendákat alul is összekötik, ami födémmel nem rendelkező, elsősorban tetőteres épületek esetében akadályozza a kihasználhatóságot, tehát tetőtér vagy padlástér nem alakítható ki. Esetünkben az új tetőnek a meglévő épület kinyúló tetőszerkezete alá kellett kerülnie, így a felső szinten sík födém beépítésére már nem maradt hely, tehát tulajdonképpen tetőteres szintet kellett terveznem, ami rácsos-tartóval nem kivitelezhető. Úgyhogy reménykedtem, hogy a kivitelező cég nem ilyeneket épít.

Szerencsére a HAAS a rácsos-tartók helyett egyedi tervezésű, úgynevezett lekötött ácstetőket gyárt, aminek köszönhetően elvileg egy teljes kihasználtságú felső szint is elfér a meglévő épület kinyúló tetőszerkezete alatt. Sok hely persze nem marad, a tervek szerint mindössze pár centiméter, úgyhogy izgulhattam, hogy a valóságban is megmarad-e az a kis távolság.  

(Ha nem, és az új tető nem fér be a meglévő alá, akkor a régi tető kinyúlását le kell fűrészelni. Ez elég ciki lenne, de még mindig jobb, mintha vissza kellene bontani az új épület teljes felső szintjét és új, alacsonyabb falakat kellene legyártani… )

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhazteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr502821442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tschimma 2011.05.25. 19:34:39

Nagyon jól hangzik ez a passzívházasdi dolog számomra, azonban rögtön felvetnék pár kérdést, amit úgy érzem kimaradt és a mindennapi használatot jelentősen befolyásolhatja:
- egyrészt a faváz élettartama mennyi időre van kalkulálva, tekintve h utókezelés ha jól gondolom nem lehetséges, mint élő anyag az évekkel változik nedvességtartalma alaktartósága, befolyásolja-e ez a teherhordó szerkezetet.
- illetve ha egy nagyobb polcot, állványt, bútort szeretnék a falba "dübelezni" azt csak a vázaknál tudom majd megejteni, és ha igen akkor hogyan?
üdv: Janó- építész palánta

Tesztelő1 2011.06.07. 16:50:06

Köszi kérdéseidet. Bocs, hogy csak most válaszolok, de inkább megkérdeztem a HAAS cég képviselőjét, hogy korrekt választ adjak. Íme:
- a kámi házat és annak fa elemeit az ausztriai Grosswilfersdorf-ban gyártják, így a faanyagokat Ausztriában ellenőrzik. A HAAS-féle faanyagokra min. 80 éves élettartamot állapított meg a Holz Forschung Austria intézet. Itt a honlapjuk: www.holzforschung.at/
- a falszerkezetet ábrázoló képen talán látható, hogy a fa oszlopokra (kívül és belül is) nem csak gipszkarton burkolat, hanem - ez alá - egy OSB lap is kerül, aminek köszönhetően méretezett facsavarokkal nem csak konyhaszekrényt, de kívülről akár kisebb előtetőt is lehet rögzíteni. Utóbbit később majd be is mutatok, mert a kámi épület bejárata előtt/felett is ilyen készül.
süti beállítások módosítása