Nem azért készház, mert elég csak akkor kimennünk a telekre, amikor a házunk teljesen elkészült és már csak a kulcsokat kell átvennünk. Akár ez is megvalósulhat, ha nincs kedvünk vagy időnk kint lenni az építkezésen, de nem ezért kapta ezt a nevet.

 
Készház:
üzemileg előregyártott, könnyűszerkezetes technológiát alkalmazó építési rendszer. Ez egy szakmai megfogalmazás, de azt is mondhatnám, hogy a készház egy modern, energiatakarékos, minőségi panelház. Persze ne a betondzsungeles, 10emeletes panel lakótelepekre gondoljunk!

 

A készház rendszernek nagyon sok típusa, változata van, de az egyszerűség kedvéért itt csak arról lesz szó, amelyik rendszerrel a tervezett ház készül.

Könnyűszerkezetes technológia: a nagy tömeggel rendelkező tégla, vagy betonelemek helyett a falazat egy viszonylag könnyed, fa vázszerkezetre épülő, előregyártott falpaneles rendszert jelent.

 

Falpanel: léteznek kis, közepes és nagyméretű falpanelek. Esetünkben teljes szoba hosszúságú és teljes szintmagasságú, üzemben előregyártott, réteges szerkezetű falelemekről van szó. A panelben a fa oszlopok és fa gerendák között vastag hőszigetelés található, amit kívülről és belülről vékony, rétegelt szerkezet borít (később részletezem) és az egészen kívülről még található egy homlokzati hőszigetelés is.

 

Tehát esetünkben előre legyártott, teljes szobafal méretű elemekből rakják össze a házat, mint egy nagyelemes Lego-t. Ez nem keverendő össze a helyszínen ácsolt könnyűszerkezetes házzal, ahol az épület fa vázát is a helyszínen ácsolják össze, majd ezt "öltöztetik fel" egyesével a többi épületszerkezeti elemmel.

Logikus a következtetés tehát, hogy minél nagyobbak az előregyártott elemek, a helyszínen annál kevesebb a munka és a hibalehetőség, ezáltal a minőség javul. Viszont a tervezésnek és üzemi előregyártásnak megnő  szerepe, hiszen ha nem pontosak a méretek, akkor a helyszínen nagyon nehéz a korrigálás.

 

A készházak főbb jellemzői:

- rövid kivitelezési idő

- precíz kivitelezés

- minőségi, környezetbarát anyagok

- nagy hőszigetelő képesség

- kis falvastagság

- energiatakarékos

- stabil, földrengésbiztos szerkezet

- kalkulálható, fix ár

- kis hőtároló tömeg

 

Ezek a készházak főbb tulajdonságai, de meg fogjuk vizsgálni, hogy a valóságban is teljesülnek ezek a jellemzők.  

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhazteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr992663307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemethtamas 2011.03.21. 12:36:10

A blogot olvasva felmerült bennünk egy-két kérdés:
Vajon hogy néz ki képen egy ilyen falpanel keresztmetszetben?
Milyen típusú fűtés ajánlott az ilyen házakba?
Milyen belmagasságú szobák lesznek amikor elkészül?

Tesztelő1 2011.03.24. 18:27:11

Nagyon jók a kérdéseid, később részletesen kivesézzük (addig kis türelmedet kérem), de most röviden itt vannak a válaszok:

1.A falpanelt megnézheted gyártó cég honlapján, és itt elég sok infó van még a rétegfelépítésről: (ennél jobban én sem tudom leírni)
haas-keszhaz.hu/muszaki-tartalom/energiatakarekos-falazat/

2. A blogban szereplő ház fűtéséről itt van egy mondat a műszaki leírásból:
"A fűtést a gépészeti helyiségben elhelyezett zárt égésterű, 30 KW-os gázkazán biztosítja a földszinten padlófűtéssel, az emeleten radiátorokon keresztül. "

3. A Haas cég típusházainak általános belmagassága 254,9 cm, és ilyen földszinti belmagassággal épül az tesztelt ház is.
süti beállítások módosítása