3. Szokatlan megbízás

2011.03.08. 11:31

Nézzünk egy átlagos megbízást családi ház tervezésére. Vegyük úgy, hogy Te vagy az építtető, én pedig a tervező. Már megvan a telek, megvan a döntés, hogy nekiálltok az álomháznak, és persze egy bizonyos mennyiségű pénzösszeg is rendelkezésetekre áll.

Az első találkozáskor átbeszéljük az igényeiteket, elképzeléseiteket, ha szükséges, kimegyünk a telekre. Részletesen átvesszük a tervezendő épület paramétereit, a helyiségeket, összeadjuk azok területét, így a nettó négyzetméterből és az egyedi paraméterekből kiszámíthatunk egy saccolt bekerülés költséget. Ilyenkor általában át kell újra gondolni néhány dolgot :). Majd ezek tudatában adok a feladatra egy árajánlatot, amit ha elfogadtok, akkor elkezdődhet a tervezési folyamat, a közös munka...

Általában így zajlik a megbízás, de ezzel a készházzal nem így történt. Ugyanis nem az építtető szólt, hogy "megvan a telek, álmodj rá valami kacsalábonforgót!"...,hanem a kivitelező keresett fel.

Egészen pontosan egy osztrák cég képviselője bízott meg azzal, hogy az általuk Ausztriában gyártott rendszerrel, a megbízó elképzelése alapján tervezzek meg egy házat és engedélyeztessem itt Magyarországon. Egyszerű feladatnak tűnt, de nagyon érdekelt, hogy miért cserélődtek fel a fázisok, mennyire megbízható a cég, lesz-e a végén belőle fizetség?

Mielőtt igent mondtam, alaposan meg kellett vizsgálni, hogy mibe ugrok bele. Mint kiderült, egy profi német cégről van szó, akinek van egy székhelye nem messze az osztrák-magyar határ mellett, (már többször el is autóztam előtte) és most akarnak betörni Magyarországra, tehát ez lesz az első házuk itt. Nem szeretnék külön reklámot csinálni nekik, (ha komolyabban érdekel nézd meg a honlapjukat: haas-keszhaz.hu ), de elég meggyőző volt, hogy több 100 házat gyártanak le évente a szentgotthárdi otthonomtól 30 km lévő üzemükben... Jól hangzik, de eddig miért nem építettek Magyarországon házakat? A válasz összefügg azzal, hogy miért nem terjedt el annyira a készház rendszer itthon, mint mondjuk Ausztriában?

Többféle válasz létezik, de szerintem az eltérő gondolkodásmód az egyik fő ok. Mi magyarok másként gondolkodunk a családi fészkünk megépítésekor, mint nyugati szomszédunk, más az építkezési kultúránk.

A következő 2 bejegyzésben megvizsgáljuk a két eltérő szemlélet előnyeit, hátrányait, és megnézünk egy olyan megoldást, ami úgy ötvözi a kettőt, hogy az az építtetőknek talán a legoptimálisabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhazteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr92721287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása